4 PORTIONER
1 gul lök
1 msk svenskt smör
1 msk rårörsocker
1 tsk torkad timjan
1 msk balsamico
400 g potatis
300 g jordärtskocka
6 sardeller
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
2 dl riven Herrgård®, lagrad 24 mån.
(smakstyrka 10)
1/2 ask körsbärstomater
1 tsk olivolja
1. Värm ugnen till 175 grader. Skala och strimla löken. Stek löken i smör på låg värme 7–8 minuter.
Tillsätt socker, timjan och balsamico som får puttra med ett par minuter.
2. Skala potatis och jordärtskockor och skiva i 5 mm tjocka skivor. Förvara jordärtskockorna i
citronvatten tills de ska användas. Hacka sardeller och vitlök.
3. Blanda crème fraiche, grädde och mjölk som kryddas med salt och peppar.
4. Smöra en ugnsform och varva potatis, jordärtskocka och lök med Herrgård, sardell och vitlök. Salta
och peppra gärna lite mellan varven. Slå på gräddblandningen och baka gratängen 45 minuter eller
tills potatisen mjuknat. Halvera tomaterna och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg i durkslag
en liten stund att rinna av. Lägg på tomaterna när 15 minuter återstår av gräddningstiden.